søndag den 28. september 2014

På kort visit i Danmark


En lille hilsen fra mig - denne gang fra Danmark!

Vi er nu alle 4 kommet godt hjem til Danmark efter en meget(!) lang flyvetur. Først 4 timer til Bangkok, hvor vi skulle vente 6 timer, og derefter 11 timer fra Bangkok til Kastrup - puha! Men heldigvis kom vi alle godt frem. Jeg er nu hos min faster på Sjælland, hvor jeg skal være indtil jeg flyver til Maldiverne onsdag eftermiddag. Jeg har derfor sagt farvel til mor, far og Mathias, da de kørte hjem tidligere i dag. Det er meget underligt at tænke på, at jeg ikke skal se dem før om 2 måneder. Jeg har aldrig været hjemmefra så længe før, og jeg kommer uden tvivl til at savne dem meget, men heldigvis findes der både e-mail og skype! Jeg glæder mig utrolig meget til at få endnu flere spændende oplevelser de næste måneder. Samtidig er jeg også meget spændt på at møde de andre fra min rejsegruppe på onsdag :-) 

Jeg har lavet en lille video med tilbageblik fra vores rejse til Bali. Det var egentlig meningen, at jeg ville lægge den ind fredag, men teknikken og forbindelsen har drillet mig en del... Jeg håber, kvaliteten er OK - Husk at tænde for lyden :-) Vi er alle enige om, at det har været en fantastisk ferie med mange spændende og anderledes oplevelser. 

Vi skrives ved fra Maldiverne!

Kærlig hilsen Anna 



tirsdag den 23. september 2014

Update

Hej!

Så blev det igen tid til en lille opdatering omkring, hvad der er sket de seneste dage. For det første har vi benyttet os af, at vores hotel har nogle cykler stående, som hotellets gæster frit kan låne. Dette tilbud benyttede far og jeg for første gang i lørdags, hvor vi cyklede til venstre langs stranden mod nord, så langt vi kunne komme. Dette førte os uden for turistområdet, lidt ud på landet, hvor vi med egne øjne kunne se, hvordan den mere fattige del af befolkningen bor. I går tog Mathias, far og jeg igen på cykeltur. Denne gang mod syd langs stranden. Dette var en helt anden tur, da denne vej førte os til et meget turistet område med store luksushoteller.
Noget helt andet der er sket i denne uge er, at jeg er blevet venner med en balinesisk dreng, som arbejder på hotellet, hvilket har givet mig mulighed for at lære mere om, hvordan det er at være ung på Bali i forhold til i Danmark. I lørdags inviterede han Mathias og jeg sammen med sin manager på hotellet til noget, de kalder ”bazar”. Det er en slags velgørenhedsarrangement, hvor en masse lokale mødes og spiser, hører musik og hygger sig sammen. Det var en rigtig hyggelig aften, hvor vi fik snakket en masse om forskelle og ligheder mellem Bali og Danmark. Det var samtidig dejligt at opleve det sociale samvær blandt de lokale, for jeg tror faktisk, at Mathias og jeg var de eneste turister.
I går mødtes jeg igen med den balinesiske dreng. Vi havde aftalt, at vi skulle løbe en tur sammen på en speciel løberute lidt uden for byen. Han hentede mig på sin scooter kl. 6, lige inden solen stod op, og så kørte vi ud til løberuten, som lå ude på landet mellem en masse marker. Det var en dejlig løbetur, og så fik jeg igen mulighed for at spørge ind til hans skolegang, familie, religion osv. Samtidig er det bestemt gavnligt for mig at træne mine engelskkunstskaber lidt ;-)
Det sidste jeg vil fortælle i denne omgang er om et marked, vi har besøgt. Vi opdagede for første gang i forgårs, at der ligger et stort marked kun ca. 500 m fra vores hotel. I forgårs besøgte vi det om aftenen, hvor en stor åben plads var fyldt med boder med tøj, ting og alverdens mad til meget billige penge. Vi hørte, at der også skulle være et morgenmarked samme sted, så vi tog derhen igen i morges kl. 7.15. Morgenmarkedet var indenfor i en stor hal lige ved pladsen, hvor markedet om aftenen åbner. Igen var der en summen af liv og handel. Overalt sad lokale og solgte fisk, fjerkræ, hjemmelavede offergaver, frugt, grøntsager osv. Det er uden tvivl et sted både lokale og restauranter handler dagens råvarer ind.

Det var alt, jeg havde at fortælle denne gang. Jeg håber, I alle sammen har det godt.

Kærlig hilsen Anna  



Billeder fra vores cykelture

Billeder fra vores løbetur 


Billeder fra markedet - både fra om aftenen og tidligt om morgenen.

fredag den 19. september 2014

Koralrev

Hej igen alle sammen

Endnu en lille hilsen fra fantastiske Bali. Jeg sidder lige nu på Mathias' og min terrasse og kigger ud over poolen imens jeg kan høre, at der er engelsk undervisning for den unge del af personalet her på hotellet. Jeg vil gerne fortælle lidt om vores tur til Amed i onsdags. Det var en rigtig god tur, og en kæmpe oplevelse for Mathias og jeg at snorkle ved et koralrev for første gang.
Efter ca. 2,5 timers kørsel kom vi til en lille strand, som kaldes "Lipah" lidt uden for Amed, hvor vi havde hørt, der skulle være flotte koraller. Det var en hyggelig strand uden ret mange mennesker. På stranden var sandet fuldstændig kulsort pga. aske fra et tidligere vulkanudbrud på øen, så det så rigtig flot ud, når det glimtede i solens stråler.
Når man kiggede ud over vandet så det ikke specielt ud, men så snart man fik dykkermasken på, gemte der sig en helt anden verden under overfladen! Man skulle kun ca. 20 m ud fra stranden, så kunne man se de smukkeste koraller og farvestrålende fisk. Det var helt fantastisk at opleve at ligegyldigt, hvor man kiggede hen, var der både små og store fisk i smukke skarpe farver. På et tidspunkt kom der en stor stime af tusindvis af små fisk, som Mathias og jeg pludselig var omringet af, så det var ret sjovt. Sådan fik vi hele eftermiddagen til at gå med at snorkle rundt og beundre livet under overfladen. Jeg glæder mig allerede til at komme til Maldiverne, hvor jeg helt sikkert får mulighed for at se mange smukke koralrev.

Jeg håber, billederne kan give et lille indblik i, hvordan det så ud, men det er selvfølgelig aldrig nær så smukt på billeder som i virkeligheden ;-)

Kærlig hilsen Anna 









tirsdag den 16. september 2014

Dans, shopping og ofring

Hej igen!

Lige en lille update fra de sidste dage.
Søndag aften valgte vi at spise på en restaurant ved stranden, hvor der skulle være balinesisk dans. Vi så jo også dans, da vi var på vores 2-dages tur i sidste uge, men dette var en anden type dans. Denne var ikke struktureret som et teaterstykke, men bare som små separate danse, hvor der enten var én enkelt eller flere dansere på scenen. Desuden var det kun kvinder, som dansede. Det var rigtig flot at se. Deres dragter var meget specielle og flotte, og de var utrolig dygtige til at danse. Det er meget specielt at se, da det ikke minder om noget dans, man ellers har set andre steder. Det er særligt imponerende, hvordan de bruger deres mimik og hænder/fingre i dansen.
I går havde vi lyst til at komme lidt væk fra hotellet, så mor, Mathias og jeg tog en tur til byen Kuta. Byen ligger kun ca. 15 km. fra der hvor vi bor, men det tog ca. 40 min. at køre hver vej, da trafikken er så tæt. Kuta er på mange måder "ungdommens by". Byen ligger langs en kæmpe strand med store bølger, så især surfere fra Australien rejser her til. Vi kom hovedsageligt for at shoppe i deres to enorme shoppingcentre, hvilket bestemt ikke var nogen skuffelse. Der var enormt mange butikker, så vi brugte en del timer på at nå det hele igennem. Alt i alt en rigtig hyggelig dag - omend uden balinesisk kultur og natur - men det var heller ikke dét, vi tog dertil for ;-)
I dag har vi bare slappet af på hotellet og far og jeg har været på stranden, hvor der skete noget lidt usædvanligt. På stranden var der opstillet en pavillon, hvor der sad en masse balinesere i hvide klædedragter i gang med en form for religiøst ritual. De sad længe med en præst foran og messede, indtil de pludselig rejste sig for at gå ned til vandet. Her satte nogen sig ned, mens andre stod op. Der blev så båret et fuglebur ned til dem, hvorefter præsten ofrede to af de små fugle ved at brække nakken på dem! Efterfølgende kastede de noget, der lignede to små gæs ud i vandet, hvorefter to mænd skyndte sig ud for at samle dem op, inden de nåede at flyve væk. Heldigvis blev gæssene ikke ofret, såvidt vi kunne se. Det var specielt at opleve, og også lidt barbarisk, synes jeg...
I morgen regner vi med at tage til en by, der hedder Amed på østkysten. Her skal vi hovedsageligt snorkle, så vi håber på at se nogle flotte fisk og koraller.
Det var alt for denne gang.

Kærlig hilsen Anna


Billeder fra den balinesiske dans.



Fra et af de store shoppingcentre i Kuta


Billeder fra ceremonien på stranden.


lørdag den 13. september 2014

Tværs over Bali - fra nord til syd

Hej igen

Så kommer indlægget fra 2. dagen af vores 2 dages tur tværs over Bali.
Som jeg skrev i sidste indlæg, overnattede vi i byen Lovina på nordkysten. Vi startede tidligt den efterfølgende dag. Vi skulle allerede mødes i hotellets reception kl. 5.45, hvorefter vi sammen med et par andre gik ned på stranden, hvor en lille båd ventede på os. Vi skulle nemlig på delfin-spotting i solopgangen. Det var en anderledes, smuk og meget spændende oplevelse. Det viste sig at være en heldig dag, hvor vandet var meget roligt, så vi så rigtig mange delfiner springe omkring i vandet. Nogle gange dukkede der flokke op på helt op til ca. 15-20 delfiner. Da vi havde sejlet i ca. 2 timer, sejlede vi ind mod kysten igen, men på vejen gjorde vi lige et stop over et koralrev. Det var som at kigge ned i et saltvandsakvarium, og da føreren af båden kastede små kiks ud i vandet, vrimlede det frem med farvestrålende fisk.  
Efter morgenmaden på hotellet mødtes vi igen med vores guide og chauffør. Første stop på turen var et bad med varme kilder, hvor Mathias og jeg badede i de små bassiner. Vandet var utroligt varmt - ca. 35 grader vil jeg gætte på - så det er ikke et sted, man skal bade for at blive afkølet ;-)
Efterfølgende skulle vi se et vandfald. For at komme derned gik vi ned ad en masse trapper på en bjergside, hvor vi så mange planter, bl.a. nelliker, grønne bønner, kakaobønner og mange smukke blomster. Det var smukt at se det store brusende vandfald i den frodige dal.
Herefter kørte vi videre og så to søer (tvillingesøerne) og et stort tempel ved endnu en stor sø. 
Bagefter så vi et sted, hvor de dyrker og laver kaffe, men ikke hvilken som helst kaffe - verdens dyreste kaffe! Kaffen hedder "Luwak kaffe" og er opkaldt efter et dyr, der hedder en luwak, som bruges i produktionen. Produktionen foregår ved, at dyrene æder kaffebønnerne, men de fordøjer dem ikke. Man laver derefter kaffen af deres lort ved igennem flere processer at vaske og tage skallen af kaffebønnerne for til sidst at male dem til fint kaffe. Vi fik lov til at se kaffebønnerne og dyrene samt mange andre specielle planter, de også dyrker eks. vanilje og kanel. Det var et rigtig hyggeligt sted, hvor vi sad og smagte den dyre kaffe og mange forskellige slags te med udsigt til risterrasserne.
Sidste stop på turen var ved endnu et tempel. Dette tempel var specielt, fordi det ligger på en klippe ude i havet med enorme brusende bølger omkring. Her så vi den smukke solnedgang inden turen igen gik "hjem" til Sanur. 
Vi synes alle, at det var en rigtig god tur med mange fantastiske oplevelser. Ikke alene alle stoppene undervejs var spændende, men også køreturen gennem de mange små landsbyer og smukke rismarker var fascinerede. 

Det var alt for denne gang - jeg håber, I alle har det godt.

Kærlig hilsen Anna 


Billeder fra turens 2. dag, igen først med et kort, som cirka viser vores rute:



Billeder fra delfin-spotting i solopgangen.


Billede taget fra båden, da vi stoppede over et koralrev på vej tilbage fra delfin-spotting.


Badning i den varme kilde 


Udsigt over nogle af de mange risterrasser. 

Friske nelliker fra et nelliketræ. Det var først, da vi plukkede nogle og genkendte duften, at vi fandt ud af, hvad det var for en plante.


Kakaobønner. Der findes to slags - en grøn og en rød. Dette er den grønne.



Ved tvillingesøerne.
Mathias, som smager på verdens dyreste kaffe. Både ham og far syntes den smagte rigtig godt, men ikke 280,- kr. værd, som én kop ca. koster i DK.     
Et billede af en luwak. De findes i flere farver og nogle af dem er meget aggressive, mens andre er nærmest ligesom kæledyr. Ham der viste os rundt syntes det var meget mærkeligt, at vi aldrig havde set sådan én før.

Solnedgang ved Tanah Lot templet. En smuk afslutning på en dejlig tur.



onsdag den 10. september 2014

Tværs over Bali - fra syd til nord

Hej alle sammen

De sidste par dage har vi været på tur tværs over øen og oplevet en hel masse. Jeg har simpelthen så meget at fortælle, at jeg næsten ikke ved, hvor jeg skal starte. Vi tog af sted mandag morgen og kom hjem igen i går aftes (tirsdag). Vi har oplevet så meget, at jeg vil dele indlægget op i to, så dette primært kommer til at handle om vores første dag. 
Dagen startede med, at vi blev hentet af vores balinesiske guide "Rocky" (engelsktalende) og vores chauffør, som skulle følge os rundt på hele turen. I starten syntes vi, det var lidt underligt, at to mænd skulle følge os, når vi kun er 4 personer, men det er meget normalt for turister her. Det var også en meget behagelig og afslappet måde at se rigtig meget på kort tid. 
Første stop var en by, hvor vi skulle se balinesisk dans. Det var dans på en scene, struktureret som et skuespil. Mens de dansede spillede et slags orkester med mange mærkelige instrumenter en slags balinesisk musik (gamelanmusik). De var utroligt dygtige til at danse, og deres udsmykning og kostumer var super flotte :-) 
Næste stop var en by, hvor de laver batik. På Bali er det normalt, at hver lille landsby har deres eget "speciale", hvor deres speciale i denne by var batik. Vi fik lov til at se dele af processen, hvor forskellige damer sad og malede på forskelligt stof. Det kan tage flere måneder, før et stykke batik er helt færdigt, imponerende! Efterfølgende besøgte vi 3 andre byer, hvis speciale var hhv. maleri, træudskæring og fremstilling af guld- og sølvsmykker. Alle stederne fik vi et lille indblik i, hvordan det bliver produceret. Da vi skulle se maleri besøgte vi en maler og hans familie i deres private hjem. Vi fik derfor lov til at se, hvordan nogle balinesiske familier bor, bl.a., hvordan de alle har deres eget lille "tempel", hvor de kan bede. Vores guide var rigtig dygtig til at fortælle, så vi fik meget viden om deres religion, historie, levevis, påklædning, traditioner osv. 
Efterfølgende kørte vi videre til en vulkan og spiste frokost med udsigt til vulkanen og en nærliggende sø. Det sidste vi skulle se var et tempel, som er specielt vigtigt for de hinduistiske bønder. Til slut endte vi i byen Lovina på nordkysten, hvor vi skulle overnatte. Vi var alle trætte, og syntes det havde været en rigtig dejlig og oplevelsesrig dag.  

Kærlig hilsen Anna


Her er nogle billeder fra vores tur. Først en tegning, som cirka illustrerer vores rute den første dag:  

Fra forestillingen med balinesisk dans/teater
















En kvinde, som laver batik. Her er hun i gang med at lægge voks på stoffet.
En mand, som laver sølvsmykker

Træudskæring. Det var helt fantastisk, hvad de kunne lave - eks. denne golfspiller i naturlig størrelse


Vores guide "Rocky" i gang med at fortælle om malerens hjem

Køkkenet i malerens hjem - må siges at være mere primitivt, end vi er vant til.


Udsigt til vulkanen 
Mathias ved templet. Naturligvis i sarong for at respektere deres religion.

lørdag den 6. september 2014

Vores hverdag på Bali

Hej igen

Så blev det tid til endnu et lille indlæg. De sidste dage har vi ikke været på tur, men bare slappet af, nydt solen og været rundt i den by, hvor vi bor. Vi er nu ved at vende os til både klimaet og de mange nye indtryk. Indtil videre synes vi, her er rigtig dejlig, og befolkningen er yderst venlig. Det eneste, der kan være dødirriterende er, når de for hver 10. meter man går spørger med samme skingre stemme: "Come look at my shop? - very, very cheap!", "transport?", "massage?" osv. Hver gang forsøger vi pænt at sige nej og ryste på hovedet, men deres uendelige forsøg på at sælge kan godt være lidt trættende i længden ;-)
Fra mandag til tirsdag har vi bestilt en tur, hvor vi skal rundt og se det meste af det centrale Bali. Vi skal bl.a. se forskellige byer, balinesisk dans, rismarker, templer osv., så det glæder vi os meget til!    

Det var dét for denne gang, jeg skriver igen enten tirsdag eller onsdag, når vi har været på tur. 

Kærlig hilsen Anna  


Her er en lille billedserie fra vores hverdag i Sanur:
Hver morgen spiser vi lækker morgenmad på stranden. Med friskbagt brød, frisk frugt (specielt deres papaya er god), valg mellem forskellige slags æg og juice. De har mange forskellige slags juice eks. vandmelon, papaya, ananas, orange, banan osv. Far har selvfølgelig sin fine stråhat på, som han har købt her nede for 30.000 IDR (= ca. 15 kr.) 

Afkøling i poolen er nødvendig
Hver aften hygger vi os og spiser på en af de mange restauranter. Retten på det sidste billede hedder "nasi goreng", og er en af deres specialiteter. Det er stegte ris med grøntsager, æg og kød og koster ca. 25.000-35.000 IDR (= ca. 13-17 kr.) Det må siges at være billigt! ;-)



Flere steder ved stranden er der skilte med tsunami-advarsler og henvisninger til, hvor man skal løbe hen, hvis ulykken skulle ramme.


Der er meget forskel på høj- og lavvande. Når det er lavvande går de lokale ude i vandet og fisker eller samler muslinger.
Ved stranden og i vandet ligger mange af deres karakteristiske både med de stærke farver.
Der ligger ikke sten på stranden som i Danmark. I stedet ligger der mange af disse små afrevne stykker fra koralrevet.

De lokale er meget religiøse. Foran hoteller, butikker, restauranter, på stranden osv. ligger offergaver som disse. Nogle gange kan det være svært ikke at komme til at træde på dem. Deres guder er åbenbart helt pjattet med æg, ris, slik osv. ;-)